• Black Instagram Icon

©2020 door Scouts en Gidsen De Pinte-Zevergem.

Uniform

Je komt ze tegen langs straten en pleinen, in bos en hei: een jolige bende jongeren onderweg van nergens naar overal. Aan het uniform merk je het eerst dat het om een groepje scouts en gidsen gaat.

Met het dragen van het uniform toon je dat je lid bent van Scouts en Gidsen Vlaanderen en verwijs je naar de waarde van de beweging.
Een uniform geeft aan leden en leiding de mogelijkheid om iets gemeenschappelijks te veruiterlijken. Het uniform, sinds kort een vernieuwde versie, bestaat uit een aantal eenvoudige stukken; het is speelkledij met plaats voor fantasie. “Bewegingskledij” is misschien een beter woord dan “uniform”; uitnodigendiger, creatiever, vriendelijker. Meisjes en jongens van de verschillende takken dragen nu dezelfde basisstukken: een beige hemd in stevig, natuurlijk katoen, een donkergroene wollen trui en groene -lange of korte- broek of rok in jeans. Alle uniformstukken zijn voorzien van het Scouts en Gidsen-logo. Een scouteske look dus.

We menen dat een gezamelijke stijl voor scouts en gidsen pas een juiste betekenis krijgt wanneer ze sober gedragen wordt en er genoeg ruimte blijft voor persoonlijke accenten. Maar een uniform mag geen paradekledij worden; het blijft speelkledij waarin iedereen zich gemakkelijk kan bewegen.

Het uniform

Het basisuniform is voor welpen, kabouters, beren, jonggidsen, jongverkenners, givers, jin en leiding hetzelfde:

• beige scoutshemd

• groene broek of rok

• das (te verkrijgen bij de groepsleiding)

Kapoenen

Kapoenen hebben geen voorgeschreven uniform, enkel de groepsdas. Het basisuniform is eventueel ook in kapoenenmaten beschikbaar.

Kabouters en Welpen

Welpen, kunnen een groene pet met gele biesjes dragen.

Derdejaars dragen een grijze wolf of een grijze kabouter op de plaats van het beloftekenteken.
Nesthoekjes komen op de linkermouw in het midden van de bovenste helft van de bovenarm, met de punt naar boven. (onder het internationaal kenteken van de scouts)

Alle scoutsbenodigdheden, behalve de das die bij de leiding kan gekocht worden, kunnen gekocht worden in de Hopper winkel (scoutsshop).