top of page
Uniform

Je komt ze tegen langs straten en pleinen, in bos en hei: een jolige bende jongeren onderweg van nergens naar overal. Aan het uniform merk je het eerst dat het om een groepje scouts en gidsen gaat.

Met het dragen van het uniform toon je dat je lid bent van Scouts en Gidsen Vlaanderen en verwijs je naar de waarde van de beweging.
Een uniform geeft aan leden en leiding de mogelijkheid om iets gemeenschappelijks te veruiterlijken. Het uniform, sinds kort een vernieuwde versie, bestaat uit een aantal eenvoudige stukken; het is speelkledij met plaats voor fantasie. “Bewegingskledij” is misschien een beter woord dan “uniform”; uitnodigendiger, creatiever, vriendelijker. Meisjes en jongens van de verschillende takken dragen nu dezelfde basisstukken: een beige hemd in stevig, natuurlijk katoen, een donkergroene wollen trui en groene -lange of korte- broek of rok in jeans. Alle uniformstukken zijn voorzien van het Scouts en Gidsen-logo. Een scouteske look dus.

We menen dat een gezamelijke stijl voor scouts en gidsen pas een juiste betekenis krijgt wanneer ze sober gedragen wordt en er genoeg ruimte blijft voor persoonlijke accenten. Maar een uniform mag geen paradekledij worden; het blijft speelkledij waarin iedereen zich gemakkelijk kan bewegen. 

IMG_5734_edited_edited.jpg
Het uniform

Het basisuniform is voor welpen, kabouters, beren, jonggidsen, jongverkenners, givers, jin en leiding hetzelfde:

  • beige scoutshemd

  • groene broek of rok

  • das (te verkrijgen bij de groepsleiding)

Kapoenen

Kapoenen hebben geen voorgeschreven uniform, enkel de groepsdas. Het basisuniform is eventueel ook in kapoenenmaten beschikbaar.

Kabouters en Welpen

Welpen, kunnen een groene pet met gele biesjes dragen.

Derdejaars dragen een grijze wolf of een grijze kabouter op de plaats van het beloftekenteken.
Nesthoekjes komen op de linkermouw in het midden van de bovenste helft van de bovenarm, met de punt naar boven. (onder het internationaal kenteken van de scouts)

Alle scoutsbenodigdheden, behalve de das die bij de leiding kan gekocht worden, kunnen gekocht worden in de Hopper winkel (scoutsshop).

Uitleg uniform.png
Uniform kopen

Het uniform kan verkregen worden in de Hopper; dat is de scoutswinkel. Vroeger was die niet ver van het Zuid te vinden maar die is intussen verplaats. Tegenwoordig vind je die nog steeds te Gent maar in de Antwerpsesteenweg 242.

Buiten de das kan je er alles kopen (i.e. hemd, groene broek, pet, sokken, T-shirts,... Heel misschien zelfs een scouts-onderbroek al weet ik dat niet zeker). Voor de das moet je bij de groepsleiding zijn — gemeenlijk zijn die na de vergaderingen op zondag, rond 17u, te vinden aan het scoutslokaal.

Het uniform nieuw kopen kan eerder prijzig zijn. Het fijne weet ik er niet van maar ik liet me vertellen dat dit komt doordat iedereen in het productieproces eerlijk betaald wordt voor zijn werk; fair trade dus.

Daarom hebben wij ook wel een stapel tweedehands kledij die we dan iets goedkoper verkopen. Geïnteresseerd? Je kan hiervoor mailen naar tweedehands@scoutsengidsendepinte.be.

Voor weekends en kampen heeft je kind uiteraard ook nog een slaapzak, matje, goede stapschoenen,... nodig. Ook dit kan een aardig sommetje worden. Dat mag uiteraard geen reden zijn om niet mee te kunnen. Zit je dus met de handen in het haar, kun je zeker eens mailen naar de groepsleiding

We hebben altijd enkele slaapzakken en matjes extra die uitgeleend kunnen worden. Daarnaast is er ook de mogelijkheid tot sociale tegemoetkoming. Indien het nodig zou zijn, betaalt de groepskas jullie een derde van het weekend -en kampgeld terug alsook een stuk van het inschrijvingsgeld (bovenop wat je terug kan krijgen van de mutualiteit).

bottom of page